La dona, un objecte sexual pels mitjans de comunicació de l’Estat - Tortuga
Administración Enlaces Contacto Sobre Tortuga

La dona, un objecte sexual pels mitjans de comunicació de l’Estat

Martes.2 de marzo de 2010 441 visitas Sin comentarios
Llibertat.cat, en Kaosenlared #TITRE

Considera una “manifestació de la discriminació” el fet que a la dona que treballa a la TV se li exigeix, a més de professionalitat, tenir bon físic, qualitat no requerida per als homes.

Traducción al castellano

Diverses associacions de dones han denunciat que els mitjans de comunicació de l’Estat espanyol presenten la dona com un “objecte sexual” i abusen dels estereotips sexistes.

Malgrat que les lleis en favor de la discriminació positiva i contra la violència de gènere, així com el codi deontològic de la professió periodística haurien de contrarestar la desigualtat, a la pràctica segueixen produint-se les mateixes discriminacions de sempre.
I en el cas dels mitjans de comunicació, amb la funció social i l’efecte divulgador que tenen, això encara s’agreuja més.

L’Associació de Dones Juristes Themis lamenta que malgrat que s’han produït canvis “molt importants” en la societat a favor de la igualtat en aquests últims anys, els mitjans “no han seguit aquest ritme” i presenten la dona “com a un objecte sexual”. Considera una “manifestació de la discriminació” el fet que a la dona que treballa a la TV se li exigeix, a més de professionalitat, tenir bon físic, qualitat no requerida per als homes.

Per altra banda, l’Observatori de Continguts Televisius i Audiovisuals (OCTA) afirma que als homes “no se’ls mesura pels cànons de bellesa”. “Les dones estan associades a la bellesa i al sexe exclusivament i en les sèries es repeteixen aquests estereotips, només pensen a ser perfectes, no tenir cel•lulitis i buscar semblants, com si una dona no pogués desenvolupar-se sola”, apunta.

Per la seva part, la directora de la Fundació Mujeres, Marisa Soleto, sosté que en l’actualitat conviu una avantguarda o¬n les dones són part activa de la producció de continguts, al costat de productes que “no només continuen utilitzant la imatge tradicional i estereotipada de les dones, sinó que abusen i exageren aquest tipus de models”.
El problema fonamental, segons el president de l’Associació d’Usuaris de la Comunicació, Alejandro Perales, és que el tractament de la dona, tant en les sèries com en la publicitat, és conseqüència d’una “cultura consolidada que menyscaba i denigra la seva imatge”.



La lluita des de baix

Mancades d’una legislació el suficientment ferma com per capgirar la situació, és des de les associacions feministes que es lluita per frenar la discriminació que es viu als mitjans de comunicació.

L’Observatori de Dones en els Mitjans de Comunicació fa anys que treballa en aquest sentit. Actualment els mitjans de comunicació són els grans conformadors de l’imaginari, per aquest motiu és necessari abordar el seu anàlisi crític.

L’Observatori se centra en dos eixos principals que giren al voltant d’això: La sensibilització i incidència en el territori català, donant eines a la ciutadania per poder tenir un sentit crític front al tractament de les dones en els mitjans de comunicació i animar a fer denúncies de forma regular, així com l’anàlisi, és a dir elaborar un discurs propi que es pugui transmetre de forma clara i contundent.